Здравните власти и полицията с нощни проверки в столични заведения. Инспекторите следят дали се спазват противоепидемичните мерки - работа с клиенти до 23 ч., намален наполовина капацитет на местата за сядане и до шест души на маса.

При заведенията в центъра не бяха установени сериозни нарушения. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Направихме проверка, всичко е наред – капацитетът от 50% не е нарушен. Един от служителите нямаше здравна книжка и го глобихме“, обясни Христина Георгиева от РЗИ-София и допълни, че за това нарушение санкцията е от 100 до 500 лв. 

По думите ѝ все още няма сигнали за нарушаване на мерките в заведенията. 

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера пред едно от кафенетата на столичния бул. „Витоша“ инспекторите установиха опашка на входа. Председателят на Асоциацията на заведенията в България обясни, че има струпване пред заведението, защото работят с 50% от капацитета си и хората чакат, за да влязат. 

„Това е четвърта проверка за два дни. Сега нямаме нарушение, вчера имаше пет изтекли здравни книжки – изтекли са в края на годината и понеже не работехме, хората не са ги подновили“, посочи Алибегов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той обясни, че са махнали половината от масите си, за да няма как да се надвиши ограничението в капацитета, а сметките се дават в 22:45 ч., така че клиентите да напуснат заведението до 23 ч.