Установена е отчетена, но неизвършена дейност на над 400 души за над 1 млн. лв. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

Това сочат данните от протоколите от извършената проверка от НЗОК в болница „Пирогов“, уточниха от Министерството на здравеопазването. Оттам публикуваха и целия протокол на Здравната каса:

На база резултатите от тази проверка вчера беше уволнен директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване, уточняват от МЗ.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят, уточниха от ведомството.

В интервю за bTV проф. Балтов категорично отрече „Пирогов“ да е източвал Здравната каса. Той обяви, че е разбрал от медиите за това, че го остраняват от поста директор на лечебното заведение.

Медици от болницата излязоха на протест в в негова защита и обявиха, че са обидени от обвиненията на здравните власти.

Зам.-здравният министър д-р Димитър Петров обяви, че отстраняването на Балтов в никакъв случай не е оценка за работата на медиците в лечебното заведение. Никой не е казал, че лекарите в „Пирогов“ са крали, поклон пред тези хора, заяви зам.-министърът.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова отстранения дироктор на „Пирогов“ да не се крие зад гърба на медиците в болницата.

Кацаров обяви, че е един от тези над 400 пациенти с фалшива епикриза за цироза от болницата, без никога да е страдал от чернодробно заболяване. Той показа и документа.

От „Пирогов“ и днес казаха, че ще обжалват констатациите на касата. Продължават и протестите на служителите на болницата.