Никой не е казал, че лекарите в „Пирогов“ са крали, поклон пред тези хора. Това каза на брифинг зам.-здравният министър д-р Димитър Петров по повод отстраняването на директора на болницата проф. Асен Балтов заради установени нарушения за близо 1 млн. лв.

„Съветът на директорите на болницата твърди, че се управлява абсолютно непрозрачно „Пирогов“, проф. Балтов крие от съвета на директорите множество материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други фрапиращи факти“, обяви зам.-министърът.

Петров уточни, че е възможно вина да носят и шефовете на определени клиники в лечебното заведение. При проверката е установено, че се касае за нарушение основно по две клинични пътеки – за бъбречна недостатъчност и за чернодробни заболявания. Вероятно Здравната каса ще прекрати договора с болницата по тези пътеки.

В протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 ммлн. лв. Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване, уточниха от Министерството на здравеопазването.

„Множеството такива случаи говорят за неупражнен и неефективен контрол от страна на изпълнителния директор. Най-вероятно ще излязат и други факти, които не могат да бъдат констатирани, докато Балтов е изпълнителен директор“, заяви зам.-министърът.

Той обяви още, че „Пирогов“ има над 10 млн. лв. просрочени задължения, основно за консумативи и медицински изделия, които са платени от пациентите и Здравната каса, но не са платени на доставчиците. Това също може да бъде основание за отстраняването на директора на болницата, напомни Петров.