Комисията за защита на конкуренцията и МВР започнаха внезапни проверки с претърсвания в офисите на търговски вериги и производители на храни.

От комисията все още запазват мълчание има ли нарушения. Това, което се знае е, че от тази сутрин техни експерти, заедно с полиция влизат в офисите на различни дружества, който са свързани с производството и търговията на основни хранителни стоки.

По тяхна информация се наблюдава огромно увеличение на цените на основни стоки, което осезаемо засяга интересите на потребителите.

Снимка: Редакторски екип

Проверките целят да се установи дали има данни за нарушения от страна на дружествата и какви са те. Сред проверяваните е и Асоциацията на млекопреработвателите.

„Без някакво обяснение започнаха претърсвания и вземания на документи, размахвайки някаква заповед, че всичко било законно. Вместо да виждаме надежда и помощ от държавата, ние сме удряни по главата от страна на държавата. Или в случая от КЗК“, коментира Владислав Михайлов, председател на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Преди месец ви показахме кашкавалът, произведен в предприятието на Михайлов от 16 лева за килограм стига до 32 лева в магазин. 

„Ами нека да видим дали и другаде ще има такива проверки. Ако те са само при нас – не е правилно“, добави той.

Комисията за защита на конкуренцията обяви, че следва да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост.