Министерството на околната среда и водите е получило сигнал от Фондация „Четири лапи” заради починалите новородени лъвчета в Хасковския зоопарк. След смъртта им общината инициира проверка, а от дружеството, което се грижи за животните признават, че липсата на постоянна ветеринарна грижа може би е причината за фаталния край.

Преди време лъвовете са доведени в зоопарка, за да се създаде общност. Оказва се, че три дни никой не разбира, че лъвицата има две лъвчета, а самата майка не се грижи за малките.

От зоопарка заявиха, че имат ветеринарен лекар, но той основно работи за кучешкия приют. Едва вчера той бил извикан, но било твърде късно. „Това бяха възможностите, по които можехме да реагираме. Просто е природа. Майката няма развит майчин инстинкт, за да се погрижи. Тя за първи път ражда, в напреднала възраст е…”, коментира биологът към зоологическата градина Пламен Канев.

Управителят на общинското предприятие „Екопрогрес” инж. Райко Лозев признава: „Щом се стигна до този трагичен край, явно е грешка”, че са разчитали местният екип да се справи сам в ситуацията.

Снимка: bTV

Явор Гечев от „Четири лапи” заяви, че фондацията е била готова да окаже помощ на лъвчетата, но от зоопарка са отказали.

В момента в клетки в хасковския зоопарк се отглеждат 180 животни. От години лицензът на обекта е отнет. Сега кандидатстват за нов. За целта ще им трябва и постоянен ветеринар.

Гечев обаче е категоричен: „Безумие. Да се развъждат лъвове в такива условия е безумие. Този зоопарк не бива да получава лиценз в никакъв случаи и трябва да бъде затворен”.

Министерството ще регламентира със закон условията за отглеждане на животни. Стопаните на зоопарка пък ще назначат ветеринарен лекар, който да е ангажиран само с тази дейност. Също важно условие, за получаване на лиценз.

В момента законът позволява, зоопаркът да работи  и без лиценз. От "Четири лапи" настояват за законови промени, така че, това да не се случва.