Хасковският зоопарк изгуби две новородени лъвчета заради липса на адекватна здравна грижа. От две години зоологическата градина чака лиценз и според регионалната екоинспекция този случай може да им коства бъдещото разрешително за отглеждане на диви котки.

Двете лъвчета се раждат във вторник. На следващия ден ветеринарният лекар, който работи в зоопарка, но предимно се грижи за кучешкия приют в града, констатира само, че са живородени. Днес установяват, че лъвицата изобщо не ги е захранила.

Снимка: bTV
„Лъвчетата издаваха звуци и мърдаха, но бяха в състояние вече на хипотертемия”, каза Валентин Ахтаров- технически организатор на Зоопарка.

По спешност е извикан друг ветеринар, с който зоопарка има договор. Той  ги намира  в безпомощно състояние и въпреки грижите, не успява да ги спаси.

„Вчера сутринта да се бяха обадили, имаше някакви шансове. Просто при толкова глад, такива малки животни оставени гладни, оставени на студено, е безвъзвратно”, заяви д-р Христо Инджов, ветеринарен лекар.

Снимка: bTV
Проверка на екоинспекцията установява пропуски в реакцията на зоопарка.

„Най-малкото, лъвчетата трябваше да бъдат сложени на топло място, да не замръзнат и първоначално да бъдат захранени с адаптивно мляко”, коментира Тюркян Исмаил – главен експерт в РИОСВ – Хасково.

Зоологическата градина в Хасково е без лиценз от 2014 година, но работи, защото чака лиценз. След дни междуведомствена комисия ще трябва да реши дали зоопаркът да получи разрешително.