За изминалата нощ сигналите, свързани с COVID-19, към столичната Спешна помощ са 190, съобщиха от центъра.

Линейките обаче са принудени да обикалят болници, за да търсят места за настаняване болните, установи лично проверка на екип на bTV.

След запитване от спешния медицински център отказаха да приемат наш екип в тяхна линейка, за да заснеме работата им в пандемията. Причината - "свръхнатовареност". Затова той тръгна след тях на случен принцип.

Една линейка беше видяна пред болницата за белодробни болести  "Проф. Иван Киров".

В нея има болен със задух и учестено дишане. След повече от 10 минути чакане спешните медици отказват да го приемат. Следва опит за настаняване в съседната „Св. Иван Рилски". Спешният лекар звъни на входа на заведението.

От там обаче отговарят, че нямат свободни легла за COVID болни и линейката продължава към пето лечебно заведение.

Мести се пред столичната Първа градска болница. И там в интензивното отделение няма легла, казва за bTV директорът проф. Цветомир Димитров.

Екипът вози пациента до Александровска болница, където най-накрая той е приет.

Друга кола на спешна помощ с болен от COVID е засечена отново пред Първа градска болница, а след това отново пред Инфекциозната. Приемът обаче e невъзможен. Накрая пред камерите на bTV от Белодробната болница "Света София" приемат пациента.

Минути по-късно пред Пирогов друга линейка вози тежък случай на COVID със сатурация 33. При опит да бъде вкаран в болницата лекари се противопоставят с мотива, че са препълнени с болни. След размяна на реплики, пациентът все пак е настанен.

„Късмет е в последните две седмици да се появи свободно COVID легло в София без обикаляне“, казва човек от персонала на „Пирогов“, пожелал анонимност.

„Тежко е положението - първо се пробват в „Пирогов“, после във ВМА, после в Александровска и така няма край!“, обяснява той.

Часове по-късно екипът на bTV се натъква на други два случая на COVID болни. Пред домовете им чува, че и двамата прегледани са подписвали отказ да бъдат откарани до болници, заради опасения, че няма да се намерят легла.