Пациенти продължават да бъдат връщани от лечебни заведения заради липса на легла.

През днешния ден търсенето на място в болница за семейство Герасимови, чиято история беше разказана в ефира на bTV вчера, продължи.

Часове наред вчера Елена чака мъжът ѝда бъде приет с положителен тест за коронавирус, задух, температура и множество придружаващи заболявания.

„Във Военна болница му направиха антигенен тест, който беше положителен. Там му направиха изследвания, но казаха, че не могат да го приемат, а той е със задух и сърцето му е извън ритъм. Седим и се молим да го приемат, молим се“, разказва Елена Герасимова.

„Отношението е отвратително, обикаляме от болница в болница, чакаме и след това ни казват да си ходим вкъщи“, добави дъщерята на болния Евгения Граматикова.

Ден по-късно Елена отново е изправена пред същия проблем – липсата на легло в болница за съпруга й.

„Почти не съм спал. Просто много голяма отпадналост, никаква сила нямам, появи се и задух“, изрази притесненията си Валентин Герасимов.

А от „Пирогов“ им казват:

„Да си изпие хапчето за сърце, да му влезе в ритъм и да си ходи. Да продължава с терапията вкъщи, тъй като нямат свободни апарати за кислород. Цяла вечер не е дишал, не сме спали цяла вечер“, обяснява още Елена.

От Спешна помощ също им казват да чакат, защото положението е същото като вчера и все още няма места по болниците.

От „Пирогов“ реагираха с писмена позиция по случая.

Снимка: bTV

„Нашето задълбочено вътрешно разследване показва, че на цитираната дата няма регистриран пациент с посочените имена“, посочват болницата.

„От направеното проучване и от разговорите с д-р Башов, който е бил дежурен на 14 октомври от 19:30 чл, стана ясно, че на тази дата всички болни с коронавирусна инфекция, които са регистрирани и преминали през триажа на болницата, са насочени към кабинет за преглед“, казват още от здравното заведение.

Снимка: bTV

От болницата допълват, че пациентите, чието състояние е било за хоспитализация, са постъпили за лечение в болничното заведение по установения ред за прием на болни с COVID-19 съгласно разпореждане на РЗИ.

А Елена ще продължи да търси място за съпруга си, защото, по думите ѝ, състоянието му се влошава.