За трети ден големи опашки се извиха пред ваксинационните пунктове в страната.

Това се случва отново на фона на значителен брой заразени за последното денонощие - над 4800.

Снимка: bTV

След въвеждането на новите мерките в четвъртък, свързани със зеления сертификат, лекари отчитат засилен интерес към имунизацията срещу COVID-19.

За голяма част от чакащите за имунизиране в София еднодозовата ваксина беше предпочитан вариант.

Други като Димитър Боянов обаче предпочетоха двудозов препарат.

„Това е решение, което обмислях от доста време. Мина достатъчно, видях колко хора се ваксинираха и на 6-и октомври си сложих първата доза. И заради личното здраве, и заради здравето на другите“, обяснява той.

След въвеждането на зелените сертификати и след първата доза днес Димитър отново е пред пункта, за да получи документа си. Казва, че знае, че са нужни 14 дни след втората игла, за да изгради имунитет.

Лекарите обаче предупреждават, че практиката за издаване на сертификат след първата доза може да даде грешно впечатление на имунизирания.

„Две седмици след втората доза пациентът има пълна защита. При еднодозовата ваксина на Джонсън трябва също да минат две седмици. Ако вие се имунизирате и отидете без маска в препълнено заведение и там има заразен, вероятността да се разболеете е огромна. Тоест не сте защитени веднага след първа доза“, предупреждава д-р Александър Атанасов.

Снощи се образуваха опашки и пред пунктовете за тестване пред няколко столични заведения.

От Сдружението на заведенията в България настояват и тестът за антитела да може да служи като пропуск за дейностите на закрито, а държавата да осигури изцяло безплатни тестове, без такса за взимане на проба.

Снимка: bTV

„С пунктовете е малко по-лесен процесът на работа, но спадът на клиентите е около 60%. Ние поемаме някъде около 30% от стойността на самия тест“, обяснява Кръстьо Енчев, който е собственик на заведение.

Другото искане на бранша е зеленият сертификат да стане задължително изискване за работа и в държавната администрация.