Нови разкрития за разследването срещу Николай и Евгения Баневи. Проверяват знаковото семейство за присвояване на пари от четири приватизирани предприятия в страната.

Според прокуратурата, присвоеното от Баневи е за над 1,5 млн лева, а щетите за държавата са 500 хил. лева.

Снимка: btvnovinite.bg

В дома на семейство Баневи прокурорите са открили множество ценности и изключително важни документи. От полицията признаха, че отряд „Кобра” е бил извикан, за да преодолее стените. Обискът е продължил два дни, а от вътре са иззети огромно количество бижута. Най-ценни от всичко обаче били документите, твърдят разследващите. Защото от тях ставало ясно как и по каква схема са източвани приватизираните предприятия.

Снимка: МВР


Парите от приватизираните предприятия са наливани в офшорки – това е една от схемите, за които Баневи се разследват, обясниха от прокуратурата.

Снимка: МВР


„Ситуацията, както я описват свидетелите и документите е следната: Придобиват се предприятия от първата вълна на масовата приватизация. До този момент държавата не е обвързвала това по никакъв начин с последващ контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода. Резултатът е 1800 души на улицата. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, уточни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: btvnovinite.bg


Обект на разследване са още 3 приватизирани предприятия, каза наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева. „Обект на разследване са „Елма-Троян“, което е било източено преди да бъде източено „Полимери“ и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата ще излязат документи“, посочи тя.

Снимка: btvnovinite.bg


В момента заводът в Костенец е празен. Там е само портиерът. За приватизацията на заводите, направена преди години, прокуратурата е получила сигнал едва преди два месеца.

Междувременно в писмо до медиите, семейство Баневи остро възразяват за начина, по който са арестувани във Франция и че никога не са си крили, а техните адвокати ще внесат възражения в специализираната прокуратура.

Снимка: btvnovinite.bg


След ареста децата  на Баневи - момиче на 13 години и близнаци на 9, остават безпризорни на летището почти без пари, се твърди още в позицията на семейството.