Две нотариални кантори в София бяха обискирани във връзка с разследване на сделки с църковни имоти. Към момента все още няма задържани.

Разплитането на схемата започва преди близо месец, когато западноевропейският митрополит Антоний съобщава в столичната полиция, че за няколко църковни имота са извадени нови нотариални актове, в които собственик вече не е църквата.

„Става въпрос за прехвърляне на недвижими имоти, сделки с недвижими имоти, извършвани с неистински завещания. Лицата, които са станали собственици на тези имоти, сме събрали данни, че участват в множество такива сделки”, обясни градският прокурор Емилия Русинова.

Потърсихме нотариус Борислава Налбантова, в чиято кантора прокурорите влязоха. В офиса ѝ обаче обясниха, че продължават да изповядват сделки и отрекоха при тях да са влизали разследващи.

Другата проверена и обискирана кантора е на Лозан Лозанов. Той обясни, че иззетият от офиса му архив е на негов колега, който е починал. Според него действията на прокуратурата са незаконни.

За кои точно имоти става въпрос от прокуратурата отказаха конкретика. По информация на bTV поне един от имотите се намира на столичната ул. „Цар Симеон”. Става дума за сграда в много лошо състояние, която е с издадено предписание за събаряне.

Според хората, които работят в района до преди 6 години сградата е била собственост на двама братя, единият от тях дарил половината на Българската православна църква и заминал за Германия. 

Митрополит Антоний също отказа пред bTV допълнителен коментар, докато не приключат следствените действия. Засега е ясно, че сградите в София са на епархията в Западна и Средна Европа, която Негово Високопреосвещенство оглавява.