В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

"Сигналът е подаден на 24.11.2021 г. При предварителната оценка е оценен като допустим. Проверката се извършва от Комисията по академична етика. Срокът за произнасяне е 1 месец, но тъй като често трудно се намират арбитри, този срок може да се удължи", уточняват от МОН.

Везиева е защитила докторантура в Националния военен университет във Велико Търново. Все още не е ясно кой е подал сигнала, но според него 171 от 180 страници са заимствани от чужди трудове.

 

"Всичко това говори, че моделът, който беше, който се опитваме да променим, не иска да се случи това. Аз очаквам всякакви неща да излязат. Не съм изненадана. В случая ме изненадва обвинението в плагиатство. В плагиатство може да бъде обвинен докторант само от научния си ръководител", заяви Везиева в парламента.

Тя смята, че твърденията за това са следствие на случващото се в Държавната консолидационна компания (ДКК), където имаше смени в Съвета на директорите. По думите на Везиева моделът в ДКК, който тя иска да промени, показвал, че има съпротива това да се случи.

Даниела Везиева допуска още, че тези, които я атакуват, очакват тя да остане в редовния кабинет. Везиева обаче каза, че към момента няма такова предложение.

"По-скоро съм изненадата, че се коментира плагиатство по отношение на труд с научен ръководител. За плагиатство може да бъде обвинен докторант от научния си ръководител", каза още тя.

Научният ръководител на Везиева - проф. Венелин Терзиев не беше открит за коментар. Той е бил ръководител и на още няколко души, срещу които също има сигнал за плагиатство - зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, която разбра от медиите за случая.

Ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова - която отказа да застане пред камера, и колегата на Терзиев от русенската болница "Канев" Марин Георгиев. Той също не беше открит за коментар. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!