Служебният министър на икономиката Даниела Везиева потвърди, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). 

Скандалът в ДКК се разрази след като трима от петимата членове на борда на директорите отстраниха от поста Ваня Караганева, заради извършени според тях нарушения.

Антикорупционната комисия и прокуратурата се самосезираха по случая. Образувано е досъдебно производство за евентуално извършени престъпления от общ характер, но няма повдигнати обвинения.

Караганева отхвърли обвиненията, а министърът на икономиката Даниела Везиева призова Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска да подадат оставки.

"Считам, че действията на ДКК уронват престижа на Министерството на икономиката, както и дават ясен сигнал, че този състав не иска да бъде променен модела на управление на дружеството", заяви министърът на брифинг днес.

Тя обясни, че от Съвета на директорите са изнесли твърдения, които не отговарят на истината - декларацията, която е подписала изпълнителната директорка, че била в служебни или трудови правоотношения, което категорично не е вярно, както и договорът за адвокатски услуги и е нанесла щета.

Според Даниела Везиева раздялата с тези членове на Съвета на директорите е малко позакъсняла. "Разговарях с тях и подадох ръка да работим заедно, защото считам, че трябва да има приемственост и опитът им ще допринесе за това да изчистим ДКК от всички обвинения", допълни тя.