Назначената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на къщи за гости, изградени с европейски пари, обхваща общо 746 къщи, съобщи говорителят главния прокурор Румяна Арнаудова. Те са финансирани с общо 202 млн. лв.

Средствата са отпуснати по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Проверката обхваща периода от 2011 г. до момента.

Поводът за проверката е еврокъщата на  бившия заместник-министър Александър Манолев. Една по една къщите ще бъдат проверявани, а гостите, записани в тях, ще бъдат разпитани.

Държавното обвинение каза, че екипи на Фонд "Земеделие" са ходили на свои проверки в едни и същи къщи. За къщата на Манолев вече са разпитани 10 души, включително и сочената за собственик на имота Ана Димитрова, за която прокуратурата се съмнява, че е подставено лице.

Прокуратурата има съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива. Други пък вероятно с фалшиви документи са отчитали, че са приемали гости. Трети са изградени в забранени територии за финансиране по тази мярка, защото са в развити туристически райони като Черноморието.

Освен за къщите е разпоредена проверка и за купуването превозни средства по същата програма за неземедлски нужди. Става въпрос за луксозни джипове, атевета, катамарани и яхти, за които имаме основание да се съмняваме, че не са използвани по предназначение, каза говорителят на главния прокурор.

Арнаудова обеща конкретни резултати от проверката, чийто срок е два месеца, още следващата седмица. И напомни, че наказанието за даване на невярни сведения е до 6 години затвор.  

Вижте повече във видеото!