Сигнал e подаден до прокуратурата заради снимки на убити бременни диви кози. Проверява се кога е извършено бракониерството и от кого. 

В профила си във „Фейсбук“ природозащитникът Тома Белев публикува снимки на убитите животни – някои от тях бременни.

„Снимките са от тази година, територията е или в парк „Пирин“, или близо до неговите граници, където има частни ловни стопанства“, твърди Белев.

Последва вълна от възмущение, но и съмнения дали това е в България.

„Много често в публичното пространство гравитират снимки от други точки на европейския континент или от Кавказкия район, където също има добра популация и според мен тези снимки са правени там“, коментира инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България (НЛРС – СЛРБ).

Според представителя на българските ловци снимките са от началото на пролетта, защото животните са в напреднала бременност.

„Твърденията, че сега козите не са бременни, а снимките са заснети в Алпите, няма как в Алпите да видите с тези дрехи облечени хората и с този тип обувки, нито пък имат навика техните ловци да снимат по този начин изкормени животни, не“, казва Тома Белев.

Район „Каменица“ се намира в Пирин, близо до Сандански. От ловно сдружение „Сокол 1920“ твърдят, че там защитените екземпляри са единици.

От национален парк „Пирин“ изпратиха писмена позиция, с която осъдиха подобна дейност. Обясниха, че последният случай на задържани с убита дива коза бракониери е от 2017 г. Изпратиха и сигнал до прокуратурата.

Наказанието за убийство на дива коза е затвор до 5 години и глоба до 20 000 лв.