50 различни коронавируса циркулират в Европа всяка зима. Проучването проследява 52-ма контактни на инфектирани с COVID-19. Установяват, че 26 души не се заразяват и точно те имат значително по-високи нива на Т-клетки. Учените успяват да докажат, че Т-клетките атакуват вътрешни протеини във вируса.

Имунологът доц. Снежина Михайлова обяснява защо тези клетки ни предпазват и от COVID-19.

„Могат да ни предпазят вследствие на предходна вирусна инфекция с общи коронавируси, причинители на сезонните настинки и грипове, включително и с настоящия SARS-COV-2 посредством кръстосана реактивност, те все още разпознават структури от други коронавирусни варианти”, обясни тя.

Според учените от Imperial Collegе в Лондон ваксините срещу COVID-19 атакуват спайк протеина, който мутира непрекъснато и създава нови варианти като "Омикрон".  За разлика от тях, вътрешните протеини, атакувани от защитните Т-клетки, мутират много по-малко.

„Това беше доказано и при предишните коронавирусни епидемии от типа на ТОРС и МЕРС, има такъв кръстосан имунитет със сегашния COVID-19“, добави тя.

Учените от Imperial College препоръчват да се разработят ваксини от ново поколение, които да атакуват именно протеините в самия вирус, защото според тях така ще бъдем предпазени от бъдещи варианти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!