Бургас днес осъмна без нито една ваксина на склад.

„Последните 10 флакона, последните 100 дози заминаха за Малко Търново с мобилните екипи, където да ваксинират турднодостъпни села, възрастни хора“, казва директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

В личните лекари и пунктовете за ваксинация още има количества и ваксинирането продължава след записване. Така в държавната болница до края на седмицата остават общо 70 дози от оксфордската ваксина – само за предварително записали се.

„Ние си решихме с бабата да се ваксинираме“ казва възрастен мъж. 

Според много от личните лекари до много от тях ваксините изобщо не са стигнали.

„Ако всеки един от нас прави условно казано, без да се напряга, по 10 ваксини на ден, едно флаконче само да отвори това са 40 хиляди ваксини на ден. Това не можа да се случи и не започна. Това са най уязвимата група. 4-та фаза беше прескочена“, твърди д-р Георги Миндов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призна, че властта не може да даде сигурност кога ще има ваксини.

„Има подадени заявления от втора фаза от трета фаза ние не можем да поемаме ангажимент, тъй като резултатът не зависи от нас. правим сметката без кръчмаря“ обяви Костадин Ангелов.

Все пак министърът обяви, че има план Б.

Договорили сме допълнителни количества от един милион дози на „Пфайзер“, които ще дойдат от март до юни. Договори сме  480 хил. дози на модерна които ще дойдат от март до юни.

Професор Ангелов заяви още във Варна, че втората доза на всички хора които вече са се ваксинирали се пази в хладилниците на РЗИ. 1 час по-късно обаче неговият заместник доцент Евгени Григоровсъобщи в Бургас друго.

„Втората доза на всички хора се пази в хладилниците на РЗИ“, каза проф. Ангелов.

„България имаше така наречената консервативна стратегия до преди 2 седмици, че тя запазваше за втора доза необходимите количества от ваксините, които имахме тогава, които бяха и по-малки количества от които сме получили към настоящия момент. Но вече тази тактика беше променена и съответно всичките налични доставки в нашата страна биват разпределени, пак казвам в цяла България“, заяви доц. Григоров.

В София „зелените коридори“ останаха затворени и днес.
Процентът на положителните проби от направените тестове се запазва висок.

Заразените за изминалото денонощие са над 14 на сто от изследваните, или над 1800 положителни проби при 12 600 теста.

Вчера ваксини са получили 20 хиляди души.