Няма яснота кога отново ще заработят т.нар „зелени коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус на желаещи пациенти, след като се оказа, че от „АстраЗенека“ значително ограничават доставките си от препарата. Това призна пред журналисти във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря“, посочи той.

Сега в крайна сметка, вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози от ваксината на „АстраЗенека“, ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно точно кога. Ангелов отново нападна компанията, като нарече нейните действия „корпоративни реакции“ и изрази опасение, че срещу него в отговор „могат да започнат в медиите кампания“.

„План Б“ има и той е свързан с допълнителни количества от 1 млн. дози от „Пфайзер“ и около половин милион от „Модерна“. Проф. Ангелов беше категоричен, че от всички типове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. граждани и освен това всеки с първа доза ще получи и втора.

При наличие на ваксини масовата ваксинация ще бъде възобновена веднага.

Може ли да внесем руската ваксина „Спутник V”? „Държавата е част от ЕС, ЕС на ниво ЕМА разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози оттам“, отговори Ангелов.

По думите му вече в Кюстендил, Шумен и София се усеща натиск върху лечебните заведения, но при запазване на темпото на имунизиране „до месец-месец и половина ще имаме пълен контрол върху епидемията“.

„Нека хората, вместо да чакат локдауна, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на големи групи“, призова той.