„Зелените коридори" за ваксиниране днес внезапно затвориха. Това стана по-малко от седмица след въвеждането им.

Причината – изчерпани количества и забавени доставки на ваксини.
Властите обявиха, че паузата е временна и увериха, че е гарантирана необходимата втора доза за всеки, който вече е получил първата.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни липсата на ваксини със забавените доставки, които са с 40% по-малко от договореното.

Вчера Ангелов изпрати критично писмо до производителя и го предупреди, че у нас посланието към българското общество би звучало: „АстраЗенека“ изтръгна надеждата от нашите ръце.

„Нито имаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини, ако във вашия корпоративен свят, това е допустимо, то на полето на медицината има само 2 цвята – черно и бяло, хората или са болни или са здрави, или са живи или са умрели“, обяви министърът.

От компанията отговориха, че производството на ваксини е „процес с висока степен на техническа сложност“.

„Въпреки че "АстраЗенека" полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известна вариабилност и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес“, пише в позицията на компанията.

Производителят допълва още, че следващата пратка вероятно ще дойде два дни по-рано, както и че до средата на март се очакват още две доставки.

А тенденцията за ръст на новозаразените продължава, като в ключови болници леглата за болни с COVID-19 вече се изчерпват.

Властите увериха, че „зелените коридори“ не са компрометирали процеса на ваксинация. 

В сряда, за втори пореден ден, има рекорден брой ваксинирани - над 20 200.

Досега у нас има над 168 хиляди имунизирани. От тях 32 000 и с двете дози. А малко над 15 000 са хората, ваксинирани извън групите според имунизационни план.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!