"В резултат на продължаващите ни усилия очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното“.

Това се казва в официална позиция на компанията, изпратена до медиите. До средата на месец март се очакват още две доставки, допълват от фирмата производител на ваксините.

"Производството на ваксини, в частност ваксината на „АстраЗенека“ срещу COVID-19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че „АстраЗенека“ полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известна вариабилност и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес“, казват от "АстраЗенека".

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов заяви, че здравните власти у нас са изключително неприятно изненадани от поредната неспазена договорка за ваксините от страна на „АстраЗенека“.

„117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи две доставки от 87 000 и 54 000 дози. Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини“, обясни здравният министър.

Той се обърна към представителите на компанията с думите: "Нито имаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини."