Недоволни автоинструктори погребаха ритуално учебната дейност за шофьори в центъра на София. Демонстрацията им е част от националния протест на автошколите, който се провежда тази сряда.

Автоинструктори от цялата страна се събраха около 11:00 ч. на три пункта на входа на София  - на автомагистралите „Хемус“, „Люлин“ и „Тракия“, и се насочиха в три лъча към жълтите павета. Сборният пункт на недоволните беше в Триъгълника на властта.

Там недоволните ритуално погребаха учебната дейност за шофьори с ковчег, кръст и запалени свещи. Недоволните поискаха оставката на ръководството на ИА „Автомобилна администрация“.

Автоинструкторите изразяват своето недоволство от промени в условията на работа на школите в страната. Според тях тези промени ще влошат учебния процес.

Особено недоволство сред автошколите породи идеята за преминаването на инструкторите на трудови договори и превръщането на центровете за обучение в търговски дружества.

Предлага се още и въвеждане на безплатна електронна система, с която се цели прозрачност в обучението на кандидат-шофьорите. Целта на предложенията е и да се повиши качеството на обучението и да се намалят инцидентите на пътя с млади шофьори.

От Министерството на транспорта обявиха, че са готови на диалог с протестиращите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!