Общонационален протест на автоинструкторите ще се проведе тази сряда срещу липсата на диалог с Министерство на транспорта и ,,Автомобилна администрация". Браншът е недоволен от готвените промени в наредбата за обучението на младите шофьори.

Това е втори протест след организирания от фирмите за обучение на шофьори на 14 януари.

„Много неверни неща се казват в момента от министерството на транспорта. Беше ни обещано, че ще бъда направено широко обсъждане с фирмите, за да подготви тази наредба. Нищо такова не се случи. Министерството извика три фирми браншови, съответно две от тези фирми протестирахме тази наредба, а тя пак е качена на сайта“, казва инж. Емил Панчев, председател на СБА.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме печален опит с тези наредби. Министерството казва дайте предложения, а винаги малцинството – една фирма, диктува и министерството я подкрепя“, каза Панчев.

Особено недоволство сред автошколите породи идеята за преминаването на инструкторите на трудови договори и превръщането на центровете за обучение в търговски дружества.

Предложението автоучилищата да станат търговски дружества ще създаде допълнителна административна тежест за всички фирми, но няма да повиши качеството на обучението, заяви Малина Бондаренко от СБА.

Основната причина за протеста отново е Наредба 37, която предвижда видеоконтрол на курсистите и инструкторите чрез вземане на селфита.

Снимка: Анна-Мария Конова

Протестът ще започне в 13:00 ч., а в 11:00 ч. автоинструктори от цялата страна ще се съберат на трите входа на София – на автомагистралите „Хемус“, „Люлин“ и „Тракия“. 

От там с автомобилно шествие ще тръгнат към жълтите павета, след което ще продължат към Министерство на транспорта и сградата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”

Снимка: Анна-Мария Конова

Очаква се в следващите часове движението в столицата да бъде затруднено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!