Автоинструктори на национален протест. С шествие от автомобили от цялата страна те ще изразят недоволството си срещу готвени промени в обучението на шофьорите.

Снимка: btvnovinite.bg

Колите на автоинструкторите се събраха на три пункта на входа на София - на автомагистралите „Хемус“, „Люлин“ и „Тракия“, и се насочват в три лъча към жълтите павета. Част от автомобилите вече тръгнаха, а сборният пункт на недоволните е Триъгълникът на властта.

Снимка: btvnovinite.bg

Малко след 12 ч. едната автоколона на протеста се отправи към паметника на Васил Левски по бул. „Янко Сакъзов“.

Автоинструкторите изразяват своето недоволство от промени в условията на работа на школите в страната. Според тях тези промени ще влошат учебния процес. Министерството на транспорта каза, че техните искания са неоснователни.

Снимка: btvnovinite.bg

Особено недоволство сред автошколите породи идеята за преминаването на инструкторите на трудови договори и превръщането на центровете за обучение в търговски дружества.

Предлага се още и въвеждане на безплатна електронна система, с която се цели прозрачност в обучението на кандидат-шофьорите. Целта на предложенията е и да се повиши качеството на обучението и да се намалят инцидентите на пътя с млади шофьори.

Според протестиращите това няма да доведе до повишаване качеството на подготовката на бъдещите шофьори. Нещо повече - предлаганите промени облагодетелстват определени фирми и ще доведат до фалити на автошколите.

„Ако ние виждахме някаква полза от това, бихме се съгласили, но те казват: „Те не искат да излязат на светло, те не искат да има контрол“, няма такова нещо“, казва Малина Бондаренко от СБА.

"Предложенията са обидни за всички инструктори, все едно досега не са обучавали водачи", заяви председателят на СБА инж. Емил Панчев, който отбеляза, че в Европа средно има 20-25 часа за обучение, а за България са 42.

„Те коментират текстове, които са вече действащи в наредбата. Не искат да изпълняват тези норми, които са в действащата наредба. Това, което сме направили, е да се въведе ред в бранша и всички да работят по еднакви правила“, заяви изп. директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

От Министерството на транспорта обявиха, че са готови на диалог с протестиращите.

Въпреки автошествията на недоволните движението в столицата засега не е затруднено.