Антиправителствените протести в страната продължават. Ситуацията в палатковия лагер на „Орлов мост“ е спокойна. Барикадите са изградени от палети, кофи за боклук и кашпи, като идеята е полицията да не достигне до лагера и да го премахне. Органите на реда вчера дадоха заявка да премахнат блокадите на възловите кръстовища в столицата. 

Във връзка с изявлението на началника на СДВР, че може да се прибегне до нестандартни действия за премахването на палатковия лагер, майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" заявиха, че те също са подготвили нестандартен отпор и имат готовност за крайни мерки, като една от тях е готова да застраши живота си".

Застанали на барикадата с надписи "Аз съм жив щит" жените от протеста задочно отговориха на ръководството на СДВР, което вчера каза, че се цели да се окървави протестът, като се използват и жени.

А след заявката, че барикадите ще бъдат премахнати, на „Орлов мост“ очакваха щурм от силите на реда през нощта. Затова и след 3 ч. сутринта на блокадата се събраха още протестиращи. Полиция обаче не се появи. 
Така протестиращите посрещнаха утрото изморени и недоспали. Лагерът им е от двете страни на пътното платно, средата му е освободена за ленейки.

„Рано или късно, това ще се случи. Няма как да избягаме от сблъсъка. Да заповядат. Ние сме готови, каквото зависи от нас, ще направим“, каза една от протестиращите.

Снимка: Ладислав Цветков

„Аз мисля, че тази нощ ще бъде ключова, защото ясно е, че те ще опитат за понеделник да разчистят блокадата. Надяваме се да е хубаво времето и да има повече хора. Все пак да устояваме по мирен начин нашите позиции. Ще се готвим за тази нощ“, заяви друг протестиращ.

Снимка: Ладислав Цветков

Според вицепремиера Красимир Каракачанов полицията е постъпила мъдро, че не е атакувала палатковите лагери, но по думите му, "подобни неща не могат да се търпят вечно".

Снимка: Ладислав Цветков

„Не може в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки извън парламента да се докопат до властта, ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да въведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република. Съжалявам, не съм съгласен“, каза военният министър Красимир Каракачанов.

Остават палатките и на другите две ключови кръстовища в София.

Снимка: Ладислав Цветков

По информация на bTV премиерът Бойко Борисов е разпоредил да няма акции на полицията срещу палатковите лагери.