Градусът на напрежението в Народното събрание скочи още в началото на днешното му заседание, след като адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ влезе в остър словесен сблъсък с бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Поводът – насилието по време на протестите през лятото.

В декларация Хаджигенов посочи, че той и колегите му са подкрепили вчера дневния ред на парламента, въпреки че от него е отпаднало искането им за временна анкетна комисия, която да разследва данните за полицейско насилие по време на антиправителствените демонстрации от 10 юли и 2 септември м.г.

„На тези дати бяха бити, изтезавани, обгазявани български граждани“, заяви той и като извършители на тези деяния посочи „еничарите на ГЕРБ“, като специално посочи, че тогавашният вътрешен министър Младен Маринов сега е депутат в пленарната зала.

Снимка: bTV

Това стана и повод ексминистърът да излезе за лично обяснение. „Използвате полицията, МВР за своите политически цели, за своята политическа алчност“, заяви Маринов.

Той беше категоричен, че на 2 септември и през голяма част от протестите полицаите са били унижавани „пред очите на нейните деца“.

Снимка: bTV

„Полицаите са там, защото пазят демокрацията (…) Ако не бяха на поста си, в момента в България щеше да има гражданска война“, заяви Младен Маринов.