Пореден 29-и ден на протести в София. Яйца и домати полетяха към офиса на НФСБ в сградата на „Раковски“ 134 - така протестиращите изразиха тази вечер отношението си към коалиционния партньор на ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

За кратко се стигна до напрежение заради пусната димка.

Снимка: Ладислав Цветков

Напрежение имаше и по-рано при блокираното кръстовище на Ректората, когато полицията арестува един мъж. Според протестиращите мъжът се е държал прокавативно към тях и използвал нецензурен език.

От МВР обясниха, че арестуваният е отведен в Първо районно, тъй като бил без документи и в неадекватно състояние.

Снимка: Ладислав Цветков

В самото начало на антиправителствения митинг на площад „Независимост" също имаше послание. Няколко бели гълъба полетяха в небето в отговор на обвиненията, че протестиращите се държат като хулигани и нарушават правата на гражданите, които не подкрепят акциите им.

Снимка: Ладислав Цветков

На площад „Независимост“ пред палатковия лагер започна събирането на подписи в подкрепа на протестиращите. Подписите са в отговор на внесената жалба до прокуратурата и МВР от недоволни граждани, които не одобряват блокадите и задръстванията в София. 

Жалбата е до прокуратурата и до МВР. Според тях с протеста се извършват хулигански действия.

И тази вечер блокадите в Триъгълника на властта, на Ректората и на „Орлов мост“ остават.

От така нареченото Отровно трио съобщиха, че се очакват още блокади в нови градове. С Николай Хаджигенов разговоря Канна Рачева.

Хората в палатките няма да си тръгнат, докато не постигнат и двете си искания - оставка на правителството и на главният прокурор Иван Гешев. Затова, след оставката на кабинета, протестът ще се премести в съдебната палата.

„Ако не ни допуснат вътре, ще стоим отвънка, да видим Гешев как ще влезе, като ние сме отвън. 5 са работещите входове, ще ги затворим всичките. И не само на тази съдебна палта, ако трябва на всичките. И Гешев ще трябва да се премести в някоя джипка“, заяви Николай Хаджигенов.

„Това е сигнал, че това трябва да спре, трябва де се направят промени, иначе сменяме единия диктатор с друг диктатор“, каза той.

Според Хаджигенов Гешев може да бъде свален и по време на служебен кабинет, въпреки, че досега това не се е случвало.

„Първо оставка на Гешев, след това ново Народно събрание, за да могат да почнат промените в Конституцията, за да можем да избегнем гешевщината изобщо“, каза още Хаджигенов.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестиращите затвориха и ключово кръстовище в Пловдив.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!