Гражданските протести и блокадите на ключови кръстовища няма да приключат, даже и премиерът Бойко Борисов да се оттегли. Обществената енергия ще се насочи към съдебните палати в страната с цел оставка да подаде и главният прокурор Иван Гешев, а целта след това ще бъде цялостна промяна на системата с цел да се изчисти от „гешевщината“. Това обяви в интервю за bTV един от предводителите на уличното недоволство – адв. Николай Хаджигенов.

„Ръката, която държи бухалката Гешев, е в Министерския съвет и затова ние ще свалим цялото правителство (…) Идеята, че ГЕРБ ще продължи да управлява, а Бойко ще цъка есемеси от Банкя е неприемлива за протеста. След това ще преместим протеста, ако трябва, вътре в Съдебната палата. Ако не ни допуснат вътре, ще стоим отвън и ще чакам да видя как ще влезе Гешев. Ако трябва, на всички съдебни палати ще затворим входовете – Гешев ще трябва да се премести в някоя джипка“, заяви Хаджигенов.

По думите му „Гешев трябва да бъде махнат и трябва да бъде махната гешевщината“, като обаче въпросът с оставката на Обвинител №1 и тази на премиера не вървят заедно, а последователно. Според адвоката и граждански активист не изглежда пряката зависимост на Гешев да е в от Борисов: „Ако беше негов главният прокурор, нямаше да го е страх. Както Цацаров бранеше Пеевски на всяка цена, Гешев прави същото. Очевидно е на кого е главният прокурор – не е на правосъдието, по мое мнение е на Пеевски и на Доган, но по-скоро на Пеевски, тъй като Пеевски овладя всички силови структури“.

Как би живяла държавата без главен прокурор по време на служебно правителство? „Великолепно! Ние да не би в момента да имаме главен прокурор – той ходи по селата и се снима! Борис Велчев като беше цял мандат главен прокурор, да не би да имахме главен прокурор – тогава разбрахме, че спокойно можем да живеем без главен прокурор. Хората спазват законите без някой да ги плаши с бухалка и да им седи на главите“, категоричен беше адв. Хаджигенов.

Целите на протеста вървят по следния начин: нов кабинет, оставка на Гешев, ново Народно събрание и промени в Конституцията, „за да избегнем гешевщината изобщо“. „Протестът подава сигнал към политиците, дори и към тези извън парламента, че това трябва да спре, че трябва да се направят промени. Иначе ще сменим единия диктатор с друг, това не е идеята“, обясни адв. Хаджигенов.

Кога той и съмишлениците му ще освободят блокираните кръстовища? „Никога! Докато не падне правителството, ние стоим на кръстовищата – не само стоим, но и завладяваме нови. Довечера ще се затворят в Пловдив 4 големи кръстовища, в Русе в момента има блокада на основно кръстовище, вероятно ще се издигнат барикади (…) Всеки трябва да плати цената на свободата – разбирам, че искаме с 2 клика на мишката да го направим, не става – опитахме го. Започваме да пречим ефективно!“.