Втори ден земеделски производители блокират пътища в цялата страна. Протестът им днес е с час по-дълъг – от 10 до 13 ч. В 18 ч. предстоят решаващите преговори с правителството.

Земеделците са в готовност недоволството да продължи до края на седмицата.

В Бургас протестиращи блокираха подходите към магистрала „Тракия“. Затворени са още няколко ключови отсечки. Движението е по обходни пътища.

Малко след 10 ч. трактори блокираха пътен възел „Българово“, откъдето е подходът към магистрала „Тракия“. Така на практика шофьорите нито могат да слязат, нито да се качат на магистралата в този район.

Протестиращите обаче пропуснаха линейка, пожарна кола, както и пътнически автобус.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради струпването на тежка земеделска техника в двете посоки е затворен и пътят Айтос – Карнобат.

Земеделски производители от Стара Загора и днес затвориха за няколко часа изхода към магистрала „Тракия". Протестът в областите Ямбол и Сливен минава в няколко лъча, които също затварят изходите към АМ „Тракия“ в деветте посоки.

Блокадата е на четири места - на детелината Ямбол – Сливен, на изхода за село Кабиле до село Веселиново и към Стралджа. Блокиран остава и пътен възел „Петолъчката“, оттам и международния път от Лесово до Русе. 

Към момента протестиращите са категорични, че няма да изкарват техника на магистралата. 

Земеделски производители от Шумен и региона блокираха с тежка техника главният път София – Варна. В района на село Шереметя те запалиха част от продукцията си в знак на протест, че правителството отказва да изпълни исканията им.  

Снимка: btvnovinite.bg

Фермерите затвориха пътя за около 2 часа, като междувременно трафика се отклоняваше по обходни маршрути.

Втори ден заради протеста на земеделците от Врачанското тирове изчакват повече от 6 часа към ферибота Оряхово – Бекет.

Снимка: btvnovinite.bg

И днес се събраха над 100 зърнопроизводители, пчелари и животновъди. Местните фермери подчертават, че не искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Те смятат, че който иска тази оставка, иска да сложи свой човек на поста при ротацията. Настояват още, че не става въпрос само за пари и субсидии, а най-вече за защита на българското земеделие.

Протестиращите остават непреклонни в исканията си. Секторът настоява за помощ сега, за да може да посрещне новата стопанска година.

Производителите казват, че са пред фалит и няма да оцелеят без финансова помощ, защото изкупните цени на зърното са много ниски а всички консумативи са с високи цени.