Отново протест в центъра на София. Недоволството е в навечерието на окончателното приемане на промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. 

Хората са недоволни, че в промените на закона не са вписани всички видове дюни, в случаи, че върху тях някой незаконно разположи кемпер, палатка или мине автомобил.  

Недоволстват и от  това, че няма никакви правила за свободното къмпингуване. 

Законодателите обаче уверяват, че дюните са защитени и ще има отсрочка за глобите за нарушители при свободно къмпингуване.

Половин година след като бяха унищожени над 1 декар бели дюни на къмпинг Смокиня, собственикът на парцела го е оградил.   

По телефона собственикът на терена Иван Нончев отказа коментар.  

В имота му на първа линия попада и друга каравана. Екоинспекцията издирва собственика й да я премести, защото е върху дюна.  

"РИОСВ нищо не могат да кажат, защото аз, повтарям, съм от 10 години тук. Аз нямам забележка, нямам направен акт. Унищожен е само ето този ръб, разбирате ли”, заяви Тончо Михайлов – собственик на каравана.

В София природозащитници се обявиха против закона. Според тях в текстовете не са включени "зараждащите" се дюни и няма глоби за строителство върху тях.

„Законодателят не иска да се защитят всички видове дюни, а тази част от тях е 70% частна собственост”, обясни Тома Белев, Асоциация на парковете в България.

Снимка: bTV

Ще има отсрочка от близо година и половина, преди да започнат да се санкционират онези, които разпъват палатки извън къмпингите и свободните зони. Глобите ще са от 500 до 3000 лв. Наказанията за неопазване на дюните - от 500  до 5000 лв.

Снимка: bTV

„Дори да сме защитили 4-5 дюни, защо да ги оставим незащитени за някакъв период, за период, в който се води дебат има, или не зараждащи се дюни”, коментира Искрен Веселинов, председател на регионалната комисия.

Утре законът влиза и в пленарната зала, след като днес премина през ресорната комисия.

Ако законопроектът бъде окончателно приет, природазащитниците обмислят различни начини за реакция – от протести през искане за вето от президента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!