Промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие разширяват възможностите за строителство около дюни.

Текстовете, предложени между първо и второ четене, разрешават строителството около дюните, ако са предвидени мерки за тяхното опазване. Това е записано в чл. 17 ал. 4. 

От НФСБ обясниха, че не са за строителство върху дюни, но и не виждат защо да се ограничава свободната стопанска инициатива.

"Когато имаме приет и влязъл в сила устройствен план, и върху имота има дюни, при тяхното запазване, да се обмисли възможността да се извърши предвидения по план строеж", заяви Християн Митов.

Последното посегателство върху дюни у нас беше в началото на годината, когато собственикът на една от караваните на къмпинг „Смокиня” поръча да бъде заравнена дюна, защото му пречела на гледката. Откакто дюната я няма, неговата каравана е на по-атрактивно място – по-близо до морето.

Още три каравани на къмпинга трябва да бъдат премахнати до края на този месец, но собствениците им няма да бъдат глобени.

Зоя Недева е получила в наследство част от къмпинг Смокиня, реституиран през 90-те години на миналия век, но не и дюните. Земите на първа линия, в които попадат и дюни, обаче се оказват препродадени на други собственици.   

„Аз също бях учудена, че по принцип дюната може да бъде реституирана, но вероятно такъв е законът", споделя Зоя.

„Дюните вече са унищожени! Ето това е един пример за унищожаване на дюните - всички само седят и гледат, никой нищо не решава да предприеме”, заявява Атанас Русев от Сдружение „Да спасим Корал” .

Според сдружението, предлаганите промени за по-високи глоби за палатки върху дюни са лобистки. Министърът на туризма също е против промените да се прокарват между две четения на закона.

„Всяка една тема, която е ключова за обществото, особено свързана с опазване както на дюните, така и със самото ползване и стопанисване на морския плаж, трябва да бъде предварително подложена на обществено обсъждане", смята министър Ангелкова.

Освен промяната за строителство край дюни, депутатите от НФСБ направиха още едно предложение направиха – глоба за палатка или кърпа върху дюните до 10 000 лева и имуществена санкция до 50 000 лева. По-високите глоби няма да помогнат за регулиране на къмпинг туризма, смятат от бранша.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!