Промени в Закона за Черноморското крайбрежие отново събуди страховете на любителите на дивото къмпингуване. Според тях, така ще се регламентира строенето върху дюни.

Един от трите плажа за природосъобразен туризъм у нас – Корал е труднодостъпен за туристите. Те трябва или да минат през желязна бариера, или да прескочат ров. По цялото протежение на плажа е поставена мрежа с бодлива тел.

Снимка: btvnovinite.bg

Испанската компания, придобила преди години терените зад плажа ги огради, за да ги опази от къмпингуващи. Природозащитници твърдят, че част от колчета са поставени върху дюни. Според тях, предлаганите законови промени няма да опазят дюните, дори ще ги унищожат.

„Държавните институции не спазват законите години наред. Това не се случва само тук, а навсякъде по Черноморието ни. 3 272 дка дюни са станали частни през последните 15 години, специализираните карти за дюни са приети преди 5 години. По закон – тримата министри трябва да ги вкарат в кадастралните карти и тези дюни да станат част от държавата”, коментира Атанас Русев, Сдружение „Да запазим Корал”.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Русев, частни интереси спират отговорните институции да вкарат дюните в кадастрални карти.

„Проблемът не са палатките и глобите за дюните. Тази природа трябва да се съхрани, една хавлия няма да ѝ навреди, проблемът е тук да не се позволяват строежи”, посочи Милена, която живее в района.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!