Напрежение в старозагорската екоинспекция. Протестиращи нахлуха в сградата с искане да спре обгазяването в Нова Загора.

Според тях източникът е заводът за биогаз в града. От предприятието отричат.

Блокадата падна малко преди 19 ч., когато недоволните напуснаха сградата в знак на уважение към единствения служител на екоинспекцията, който се срещна с тях – възрастен портиер, който опита да ги спре, но без резултат.

Дотук се стигна заради системно обгазяване в последните 5 години. По думите на хората, въздухът мирише на развалени яйца и институциите не правят нищо.

Около 30 души отидоха до екоинспекцията. Протестът с искане за чист въздух започна пред сградата на институцията, но минути след това премина в щурм.

В първите редици са Стела и Петър, които са тук с дъщеря си.

"Защото ние не можем да дишаме, защото подаваме сигнали и няма реакция, защото за шест години не сме видели грам промяна и резултат от действията ни", заяви Стела Енева.

До днешното напрежение се стигна след множество сигнали на граждани. Сигнали са подавали и от община Нова Загора до седем министерства, до главния прокурор, президента, омбудсмана и министър-председателя. Отговор няма.

"Да ни отговорят защо след строителството на тази биоцентрала се получават тези неприятни миризми", заяви Георги Николов, председател на Общинския съвет в Нова Загора.

Това е последният протокол на екоинспекцията в Стара Загора, издаден след проверка в завода за биогаз в петък. Няма миризма, няма и предписания.

"Цялата нормативна уредба, която регламентира дейността на тези заводи,  не само в България, но и в целия ЕС, са приложени тук", заяви Климент Грачалиев, управител на Завод за биогаз в Нова Загора.

"Основният орган - РИОСВ-Стара Загора, отрича да има такива миризми, което наистина е много непонятно", коментира Георги Николов.

"Живеем в 21 век. Нали знаете Мъск какво направи - прати хора в Космоса с частна ракета, а ние не можем едни миризми да спрем“, възмущава се Петър Тараянов.

Сградата остана блокирана с часове. Блокадата приключи без стълкновения. Имаше полицейско присъствие и то, по думите на служителите, бе, за да гарантира ненарушаването на реда.