Граждански протест се провежда в Нова Загора. Недоволството е заради неприятна миризма в града и преминава под наслов „Нова Загора иска да диша". 

Снимка: btvnovinite.bg

Според протестиращите, виновник за обгазяването е инсталация за биогаз. Над 150 души вече са се събрали в центъра на града, съобщава кореспондентът на bTV. Те искат: да бъде поставено електронно информационно табло, което да показва състонието и качеството на въздуха в Нова Загора; създаването на зелен телефон, на който да се обаждат при обгазяване; граждански еко контрол в обекта, от който тръгва според тях замърсяването.

Въздухът в Нова Загора мирише от 4-5 години, твърдят местните хора. Най-силно неприятната миризма се усеща рано сутрин и късно вечер, разказва Иванка Стефанова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мирише сякаш се намираш в някакъв пилчарник. Нещо неприятно, много силен задушлив газ”, обяснява тя.

Заради неприятния мирис във въздуха, вече 4 години Албена Иванова не смее да отваря прозорците вкъщи, защото дъщеря ѝ е с дихателно заболяване.

Снимка: btvnovinite.bg

„Иначе тез миризми, то откъдето не могат да дишат децата”, допълва тя.

Като виновник за неприятните обгазявания местните посочват завода за производство на биогаз. Той е част от електрическата централа край Нова Загора. Оттам обаче твърдят, че нямат нищо общо със задушливите обгазявания.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверявани са нееднократно. И не са установени нарушения. Все пак по препоръка на италианска консултантска фирма започнали да изолират от външната среда цялото си производство, за да докажат невинност.

Снимка: btvnovinite.bg

„Избираме нов метод, който е двустъпален - последователно мокро очистване и последващо очистване в биофилтър, тоест с органичен пълнеж. Това гарантира очистване до 99 процента на въздушния поток, прекаран през групата”, казва директорът на централата Климент Граченлиев.  

Новите еко подобрения ще влязат в експлоатация в началото на октомври.

Местните хора се надават да престане да мирише, а това е третият протест на хората заради проблема въздуха в Нова Загора.