Европа отново съди България заради мръсния въздух. Този път заради недопустимо високи нива на серен диоксид.

Забележките на Еврокомисията са за югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи.

Мерки се вземат за Гълъбово, уверяват ековластите у нас. Преди две седмици,  прашна буря от черното езеро на ТЕЦ "Брикел" стресна хората там.

Снимка: bTV

Според Европейската комисия страната ни е системен нарушител, като потърпевши в случая са живеещите в района на Гълъбово. Европа решава да заведе дело въз основа на данните, които страната ни изпраща периодично – те показват нивото на замърсяване със серен диоксид.

В иска е посочено, че пределно допустимите норми се превишават трайно. Според нашето екоминистерство причината е "исторически наследената концентрация на малка площ" в Гълъбово. И обещават спешни мерки за сваляне на емисиите.

Обвит в пепел и мъгла. Така изглежда Гълъбово преди две седмици.  И днес мръсният въздух е тема номер в градчето.  Жителите казват, че са свикнали.

Основен замърсител са струпването на електроцентрали в района - съобщи екоминистерството.

Така сумарно се изпускало голямо количество серен диоксид и е трудно да се посочи конкретен виновник.

Снимка: bTV

Местната власт била с вързани ръце.

"Алармирали сме многократно относно проблемите, те се отчитат и от измервателните станции, които РИОСВ-Стара Загора има на територията на общината , както и две на „Брикел” и ЕС, които са на територията на Гълъбово", заяви Пламен Бараков, заместник-кмет на община Гълъбово.

От ръководството на един от ТЕЦ-вете казаха за bTV, че спазват всички изисквания и за 10 години са инвестирали над милиард за подобряване на екологичните норми. Мерки се взимат - категорични са и от МОСВ. А резултатите от тях били видими. Само за година  броят на превишенията на средночасовите норми за серен диоксид намалели от 46  на 19.

Снимка: bTV

Брюксел завежда за втори път дело срещу България. Преди две години страната ни беше осъдена заради прекомерното запрашаване на въздуха в някои общини, сред които и столицата.

От екоминистерството уточниха, че днешното решение на ЕК за завеждане на дело срещу България не означава, че на страната ще бъдат наложени финансови санкции.