Правителството прие Националната програма за подобряване качеството на въздуха 2018-2024 г. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Това е вторият съществен документ в процеса за борба със замърсяването на въздуха и е много знаково, че беше приет днес, защото е Световният ден на околната среда”, подчерта Димов.

В следващите три години са предвидени още 100 млн. лв., които ще подпомогнат общините за изпълнението на програмите за качеството на въздуха.

На 11 общини ще бъдат осигурени 390 млн. лв. за електрифициране на градския транспорт. Към края на годината се очакват още 80 млн. лв. от оперативната програма, които да отидат за общините, които не са имали възможност да кандидатстват за битово отопление и за подпомагане на домакинствата.

„Девет от общините в наказателната процедура са постигнали нормите за 2018 г. Един цял регион – североизточният, излиза от наказателната процедура, тъй като покрива изискванията. Варна, Добрич и Девня устойчиво са паднали под нивата, които се изискват от закона”, поясни още министърът на околната среда.

Общини като Бургас и София също намаляват своето замърсяване за последните седем години. Остават обаче проблемите с най-замърсените градове като Видин и Горна Оряховица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!