Въздухът ни е мръсен и ни убива. Според Европейската агенция по околна среда замърсяването с фини прахови частици е довело до над 15 хиляди случая на преждевременна смърт.

В името на чистия въздух преди 2 години предприемачи създават неправителствената организация Air BG.

Снимка: bTV

„Проблемът с мръсния въздух беше крит под килима и никой не искаше да говори за него”, каза в предаването „Тази събота” по bTV предприемачът Стефан Димитров.

Огромна част от замърсяванията много зависят от атмосферните и климатичните условия, отбеляза той.

„Например за София или за всеки друг град в котловина, ако отгоре не е застанал капакът на температурната инверсия и вятърът духа, долу можем да горим много неща. Но дойде ли температурната инверсия, отгоре застава капак и няма мърдане. Ние трябва да сме готови за тези дни и да използваме по-щадящи методи на живеене, така че да предпазим себе си”, каза Стефан Димитров.

Според него промяната ще дойде, когато всеки един от нас осъзнае, че трябва да жертва някои неща.

„Трябва да използваме повече градския транспорт, но към момента софийската община не дава добри решения. Факт е, че той не е привлекателен за хората”, смята Стефан Димитров.

Снимка: bTV

По думите му трябва да има либерализация на енергоносителите, така че газификацията да стигне до повече места, както и свободен пазар на електричеството.

„7 милиона в света умират от фини прахови частици. Това е една България, която изчезва”, заяви предприемачът. 

„Искам да видя кмета на София и министър-председателя на колело”, пожела си също Стефан Димитров.