Протестиращи ще блокират Подбалканския път в сряда, съобщиха от Община Карлово.

Кметът на общината Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят предупредително за един час Подбалканския път на 29 май.

Те са  изпратили писмо до министър-председателя Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в което ги уведомяват за подготвяния протест и настояват на общината да бъдат отпуснати 38 000 520 лева за 2024 г., които да бъдат използвани за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата.

„Още в първите седмици след наводнението писах на тогавашния министър-председател Гълъб Донев, че ще са ни нужни 75 354 495 лева, за да възстановим щетите и нормалния живот на хората. Писал съм и до всички следващи премиери, министри на вътрешните работи и други министри“, се казва в писмото.

Снимка: Петър Антонов

Предупредителната едночасова блокада на Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“ е планирана за 29 май 2024 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в село Кърнаре.

Кметовете създадоха инициативен комитет, който ще организира протести срещу недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти в пострадалите села.