Стотици на протест в Търговище след тежка катастрофа. Хората поискаха справедлив процес за пиян шофьор, който рани тийнейджъри преди дни. Мъжът е брат на бивш полицейски началник и работи в охрана на Съдебната власт.

Шофьорът Валентин Парашкевов вече е отстранен от длъжност със заповед на директора на ГД „Охрана", а дни след катастрофата двете деца – на 16 и 18 години продължават да се възстановяват, като в по-тежко е състояние е момичето. Тя е в интензивното отделение на болницата в Търговище.

Към близките и приятелите на пострадалите се присъединиха местни рокери. Недоволните настояха за справедлив процес за виновния шофьор, който избяга след катастрофата.

„Веднага спряхме и той спря, вида ги, но пак се качи на колата – без да каже как сте, добре ли сте или нещо. Запали колата и си тръгна”, каза Звезделин Асенов, очевидец.

Снимка: btvnovinite.bg

Недоволните излязоха на протест с каски и чадъри, които символизираха опасенията им, че случаят може да бъде потулен, защото водачът е брат на бившия полицейски директор Станимир Парашкевов.

Снимка: btvnovinite.bg

Екип на bTV не откри брата на шофьора нито на работното му място, нито в дома му.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме тези чадъри към определените хора да паднат, да има справедливост, стига са се покривали като мишки, с извинение за думите му, всички пред закона сме равни”, каза Миглена Цанкова, майка на пострадалото момче.

Бившата съпруга на нарушителя призна, че той не за първи път сяда зад волана след употреба на алкохол.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да, наистина той от доста години пие и кара, но това не е една или две години, аз съм се опитвала да го спирам по всякакъв начин, колкото да не прозвучи добре, също и брат му го е спирал”, коментира Росица Петрова.

Шофьорът е задържан часове след инцидента. Тестът с дрегер показва 0.71 промила.

„Няма основание да се говори за чадър – в никакъв случай, действията са извършени своевременно след събиране на необходимите доказателства, които по преценка на наблюдаващия прокурор са достатъчни за повдигане на обвинение”, каза Драгомир Сяров, окръжен прокурор на Търговище.

Мъжът ще остане в ареста поне 72 часа, предстои да бъде поискано постоянното му задържане. Близките на пострадалите деца заявиха, че ще продължат да искат адекватно правосъдие и наказание за мъжа, причинил катастрофата.