Протести и блокади имаше за втора поредна неделя в много градове от страната. Стигна се и до напрежение и сблъсъци. Най-сериозно беше напрежението между протестиращи и полиция на граничен пункт „Кулата”, където се стигна и до сблъсъци.

До сблъсъци  между протестиращи и блокирани граждани се стигна и на магистрала „Тракия” след отказ да бъде пропусната майка с болно дете.

Протестиращи от Хасково, Димитровград и Свиленград блокираха автомагистрала „Марица” на 20 километра преди ГКПП „Капитан Андреево”.

В Бургас стотици коли в автошествие затвориха входа на АМ „Трякия” край Ветрен, а по-късно и Българово.

 

Снимка: Лора Стаматис

Демонстранти затвориха пътния възел на изходите до Ямбол и Сливен. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и блокирани на АМ „Тракия”.

Часове наред шофьори чакаха да минат, майка помоли да я пуснат, защото пътува с детето си. Протестиращите не се съгласиха и се стигна до сблъсъци. Протестиращите и полицията затваряха по едно платно, за да могат колите да минават в другата посока. Блокадата на АМ „Тракия” продължи над три часа.

Протест затвори международния път от Ямбол към ГКПП „Лесово” в района на писта Тенево. Блокадата започна в обедните часове когато десетки камиони и над 200 леки коли застанаха на пътя.Това стана причина за километрични колони от тирове, които пътуваха от турската граница. След преговори с полицията протестиращите се съгласиха да ги пускат периодично, след което отново заставаха на пътя.

Снимка: Ирина Жерева

Жители на Петрич и Сандански блокираха ГКПП „Кулата". Петрич е блокиран отвсякъде от жандармерия, която спираше протестиращите към "Кулата", но така в капан се оказаха  граждани и пътуващи. Все пак част от протестиращите успяха да дойдат на граничния пункт и да го блокират. Протест има и в Гоце Делчев.

В Силистра по обяд протестното автошествие първо блокира Гранично-пропускателиня пункт с на границата с Румъния, а след това затвори републиканския път Силистра-Добрич. Бяха приети искания, които утре под формата на декларация ще бъдат връчени на областния управител, като сред тях основните са за оставка на правителството и разпускане на парламента, започване на общонародно обсъждане за преминаване към президентска република, за намаляване субсидиите на политическите партии и други. Протестите приключиха с хоро, което се завъртя около малко гайдарче.

Мирно и много шумно протече протеста в Добричко. Близо сто автомобила и мотора пристигнаха от Добрич в Генерал Тошево. Колоната, дълга около три километра, премина с развети трибагреници и надути клаксони до границата с Румъния край Кардам, но без да  затварят граничния пункт. Недоволните настояват за смяна на управлението на държавата и повече инвестиции в малките общини.

Точно по обяд  над 40  автомобила, предвождани от полиция потеглиха от Враца към София, за да се влеят в националния протест. Този път нямаше пътна блокада. Шествието тръгна от Областната управа с включени  клаксони и развети знамена. Основните искания на протестиращите са за смяна на системата и за намаляване на цените на горивата и на застраховката „Гражданска отговорност”.

Снимка: Рени Христова

В Монтана недоволството започна с автошествие. Стигна се до блокада на бензиностанция, по-късно – и до затваряне на международния път Е79 около града. Пътна блокада имаше и на прохода Петрохан. Пътят бе затворен от жители на Берковица, Вършец и Бързия. В посока София се образува километрична колона от автомобили. Във Видин протестиращите преминаха с автошествие през града и блокираха за 15 главен път Е79.

В Габрово протестиращите се събраха пред спортната зала. С призиви за оставка, клаксони и развети знамена, стотици автомобили протестно, на бавен ход, преминаха през града. 6-километровата колона спря пред сградата на общината и блокира главната улица. Към протестиращите се присъединиха и хора от Дряново и Севлиево. Край протестиращите се чуха и контра позиции.

Снимка: Ирина Жерева

Протестиращи от Хасково, Димитровград и Свиленград излязоха на пътя. Автошествието тръгна от Хасково и при с. Крепост се срещна с протестиращите от Димитровград. Полицията обаче не ги допусна да продължат към Свиленград по магистралата и ги отклони по стария път. 

Снимка: БГНЕС

Стотици пловдивчани се включиха в протестното автомобилно шествие  по улиците на града, което по обед  завърши пред сградата на общината с призиви за оставка на цялата корумпирана политическа класа. Колоната от автомобили предизвика задръствания по някои от възловите пловдивски булеварди. Протестиращите твърдят, че  не са политически обвързани и протестират срещу мизерията и корупцията на политическата класа. По обед по-голяма част от протестиращите се събраха пред сградата на общината, където хвърляха стотинки в знак на протест.

В общ протест се обединиха Велико Търново и Горна Оряховица. Около 100 -на души развяха знамена и на няколко пъти превземаха кръговото кръстовище в областния град, откъдето преминава трафикът София - Варна. Недоволните блокираха движението за кратко и след като получиха подкрепата на образувалата се опашка от автомобили освободиха платното. 

В Смолян също се проведе протестно автошествие. Над 100 автомобили преминаха през целия град в колона, за да изразят протеста си.

Протестът във Варна започна по обяд с автошествие, в което се включиха десетки коли. Близо 200 души стигнаха с шествие до катедралата.