Ден на протести е обявен в цялата страна. Недоволството е срещу цените на горивата, срещу стандарта на живот и срещу управлението.

Колони от автомобили планират да затворят пътища към част от граничните пунктове. По първоначални информации, шествия ще се насочат към границите ни с Румъния, Гърция и Турция.

В предварителните информации се посочват пунктовете „Кардам”, „Кулата”, „Лесово” и „Капитан Петко Войвода”.

Над 2000 полицаи в цялата страна охраняват протестите. 

На север

Около 400 автомобила от Шумен напълно блокираха АМ "Хемус" при пътен възел "Белокопитово".

Снимка: btvnovinite.bg

Мирно и много шумно протече протестът в Добричко. Близо 100 автомобила и мотора пристигнаха от Добрич в Генерал Тошево.  Колоната, дълга около три километра, премина с развети трибагреници и надути клаксони до границата с Румъния край Кардам, но без да  затварят граничния пункт. Недоволните настояват за смяна на управлението на държавата и повече инвестиции в малките общини.

Снимка: btvnovinite.bg

Исканията включват и повече работни места в малките общини.

Във Варна 40 коли се включиха в протеста.

Снимка: bTV

Десетки автомобили се събират пред спортната зала в Габрово. Протестиращите се разделят на два лъча - пешеходен и автопоход. Шествията ще преминат по различни маршрути и ще се слеят пред сградата на общината, където планират да останат половин час. Засега провокатори няма.

В Монтана шествието мина през основни улици, като бяха блокирани няколко бензиностанции, за да продължи по главния път Е79. Блокада имаше и на пътя през прохода Петрохан, която предизвика и километрична колона от автомобили. Блокадата към прохода беше в село Бързия.

Снимка: Рени Христова

В Перник се очаква протест, като жители на миньорския град се заканват да се присъединят към демонстрацията в София. Там ще са и десетки коли от Враца.

На юг

Стотици протестиращи от Хасково, Димитровград и Кърджали бяха принудени да пътуват с часове до Свиленград, където след шествие продължиха към ГКПП „Капитан Петко Войвода”, а след това - към АМ "Марица".

Снимка: bTV

Полицията опита да ги спре, но след сблъсък кордонът беше пробит, а магистралата - затворена.

Протестно шествие с колите си направиха и пловдивчани. Колоната предизвика задръствания по възлови булеварди.

Група от тях и от жители на Пазарджик стигна и до София, където се очаква голям протест.

Протестът в Бургас остана без организатори, след като досегашните се оплакаха от полицейски натиск и се отдръпнаха. Въпреки това десетки протестиращи с коли се събраха и тръгнаха към магистрала "Тракия". Там един от автомобилите "аварира" и даде повод за блокиране на пътната артерия.

Сред тях недоволните има и членове на партия "Възраждане".

Малка част от протестиращите се отцепиха от колоната и затвориха магистрала "Тракия" за София край пътен възел Българово. Стотици коли са в тапата.

Към 14.30 ч. част от протестиращите се изтеглиха от магистралата и тръгнаха по централните улици на Бургас с намерение да направят блокада около общината или областната управа.

Снимка: Петромира Кирчева

Към тях се се присъединиха протестиращи от Несебър, Карнобат и други градове. На място има полиция, жандармерия и моторизирани части.

Следващото видео съдържа неприлични думи и изрази:

Пътят за Банско беше затворен при Разлог. Тук също имаше сблъсък между полиция и граждани.

Местните хора протестират и срещу поскъпването на водата.

Снимка: bTV

Жители на Петрич и Сандански блокираха ГКПП „Кулата". Петрич е блокиран отвсякъде от жандармерия, която спираше протестиращите към "Кулата", но така в капан се оказаха  граждани и пътуващи. Все пак част от протестиращите успяха да дойдат на граничния пункт и да го блокират. Протест има и в Гоце Делчев.

Ямболии затвориха пътя за „Лесово” с 200 коли и камиони. Тировете бяха пропуснати по едното платно, след като се изви километрична опашка.

АМ "Тракия" беше блокирана на входовете на Сливен и Ямбол. Протестиращите редуват платната, на които застават, за да могат колите да минават.

Протестиращите са стотици,предимно от Сливен и Ямбол.