Кметът на Варна Кирил Йорданов обеща да подаде оставка и да понесе наказателна отговорност, ако следствието докаже, че негово „действие или бездействие” е довело до самозапалването на 36-годишния Пламен Горанов.

На втора извънредна пресконференция градоначалникът увери, че ще отговори на отворено писмо на приятелите на 36-годишния варненец, с което те настояват за оставка на цялата местна власт.

На друга среща с медиите в понеделник Кирил Йорданов отказа да подаде оставка с аргумента, че за него на местните избори през 2011 г. са гласували 70 000 души. Той заяви, че евентуалната му оставка трябва да е от полза на тези, които настояват за нея, и не бива да бъде в ущърб на тези, които са му гласували доверие.

Това беше първият коментар на варненския кмет, след като на 20 февруари Пламен Горанов се самозапали пред сградата на общината до плакат, с който настояваше за оставката на Кирил Йорданов. Неговата кауза беше възприета и от 40-хилядното множество на протеста във Варна на 24 февруари.

Самият извънреден брифинг в петък започна с информация за състоянието на самозапалилия се мъж. Лекарите отчитат известна стабилизация и транспортирането му до София за момента не се налага.

„Протестите във Варна са справедливи, исканията на протестиращите в града са верни и аз съм съгласен с тях,” подчерта Кирил Йорданов. Недоволството срещу високите сметки за ток, „Енерго-про” и монополите в морската столица обаче прерасна в протест срещу местната власт.

Кметът обвини и опонента си в надпреварата за кметския пост Борислав Гуцанов, че иска да промени хода на събитията, за да бъдат организирани предсрочни кметски избори.

Кирил Йорданов опроверга твърденията, че е в отпуск с аргумента, че „не е време за отпуск”. Той обаче е предоставил на един от заместниците си Христо Бозов правомощията да подписва всички документи.

„Относно твърденията за неправомерните разходи, които съм правил, искам да заявя, че всичко е описано в декларацията ми – на мен и на моето семейство. Детето ми от 1 година не е стъпвало в Швейцария и категорично заявяваме, че всички доходи които съм описал, са достатъчни за неговото учение,” каза още Кирил Йорданов.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил