Жители на софийското село Герман се събраха на протест тази вечер. Причината – започналото почистване на река Искър. 

Унищожаване на крайбрежната растителност, сеч на дървета и нарушаване на местообитанието на различни видове животни – това са част от притесненията на протестиращите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Инженер Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб „Балканка“е един от инициаторите на протеста. По думите му екипите по почистване изсичат неправомерно дървета от бреговата линия: „Тая растителност защитава брега от ерозия, пише го на 100 места в Плана за управление на речния басейн! Това е нарушение на Закона за водите!“.

Протестиращите се притесняват, че ще бъде нарушена и фауната в района, защото почистването се случва по време на размножителния период на животните. „Тук има защитени видове птици, които гнездят в момента, гнездата са им там! Дори от тази гледна точка – избиране на периода да се случва това нещо?“, каза още Куманов. 

Снимка: btvnovinite.bg

От Столичната община обаче са категорични, че почистването на река Искър е наложително и с цел да бъдат избегнати наводнения. 

„Жителите на Герман трябва да разберат, че почистването на реката е особено важно, за да не може да се получи наводнение на къщи или земеделски райони! Непочистването води до наводнение! Това е най-важната превантивна мярка, която се прави в целия свят!“, посочи Красимир Димитров, дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община. 

Жителите на квартал Горубляне, от своя страна, не подкрепят недоволството на Герман. „Ние ще започнем да затваряме Цариградско шосе, ако това почистване спре!“, заяви арх. Янита Тарабанова от Инициативен комитет „Горубляне“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Проектът за почистване на коритото включва 10-километров участък, като краят му е в района на Летище София. Междувременно стана ясно, че от Басейнова дирекция „Дунавски райо“ са извършили проверка на място преди три дни.


При тях не е постъпвало уведомление за предстоящото почистване и в тази връзка вече са уведомили Столичната община, че нямат законово основание да продължат дейността си, докато не изпълнят всички законови изисквания.

Иначе, проектът на Столичната община, включва и пешеходна и велоалея покрай реката.