Лекари от столичната болница „Лозенец“ излязоха на протест. Причина – идеята болницата да приюти и пациентите на педиатрията, докато бъде построена Национална детска болница.

Лечебното заведение разполага с малко над 180 легла, по думите на здравния министър Стойчо Кацаров. Затова според него няма да е пречка в нея временно да се премести детската болница в София, която разполага с малко над 100 места.

Снимка: БГНЕС

Според лекарите – няма как това да се случи и едновременно дейността на болницата да не пострада. Затова днес те излязоха на демонстрация, притеснени и от факта, че тук се обучават студенти и се извършват трансплантации.

Преди 5 години Николай Стоилов претърпява трансплантация в болница „Лозенец“. Оттогава посещава лечебното заведение през няколко месеца за преглед. Притеснява се от евентуални промени: „Ако стане това, трябва да търся всеки един доктор. За черния дроб да ги търся на едно място, за бъбрека - на друго“.

Според работещите в лечебното заведение няма как „Лозенец“ да приеме всички пациенти на специализираната детска болница без собствената им дейност да пострада.

Снимка: БГНЕС

„Ние трябва да мобилизираме държавния си ресурс към това да се направи истинска детска болница, с проектирането, а не да се унищожава университетската болница на Софийския университет“, коментира директорът на болницата Радосвет Горнев.

Според здравния министър болница „Лозенец“ няма да престане да бъде университетска и дейността ѝ няма да пострада. По думите му тя е подходяща за национална педиатрия заради площта си: „Тя се намира в самия Южен парк. Едва ли човек може да си представи по-хубаво място за болни деца, които могат да си почиват в парка“.

Снимка: БГНЕС

Представители на граждански инициативи и педиатри се съгласиха с идеята. До предложението болница „Лозенец“ да се превърне в Национална педиатрия се стигна, след като се оказа, че предвиденият за детска болница строеж в двора на Александровска няма как да бъде изпълнен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!