Протест организира бизнесът и жителите от района на Гоце Делчев заради затворения за леки коли граничен пункт за Гърция. През „Илинден – Ексохи“ минават само камиони и то в определен часови диапазон. Шофьорите на леки коли трябва да заобикалят през „Кулата“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според протестиращите това създава неудобство както на бизнеса, така и на хората, които искат да отидат на почивка в южната ни съседка.

Снимка: btvnovinite.bg

Като земеделски производител Иван Сабахлъков често пътува до Гърция. За да не минава границата с тир, ползва пикап, но често е спиран и връщан.

„През последните месец и половина някак си има директива от гръцка страна да бъдем спъвани с пребиваването ни в чужбина. В един момент има гранични полицаи, които се заяждат постоянно и ни връщат. И когато кажем какво трябва, те в момента само кръщелното не ни искат да им дадем“, казва Сабахлъков.

Снимка: btvnovinite.bg

Гръцките партньори на Кръстьо Веселинков се намират само на 10 км след браздата, но за да осъществи контакт с тях, той заобикаля с часове - през „Кулата“.

„200 км е обиколката, която трябва да направя, за да мина за тези 10“, казва собственикът на фирма за дърводобив в Хаджидимово.
 

Снимка: btvnovinite.bg
И докато „Илинден“ е пуст, на „Кулата“ опашките са обичайни. Към колите от другата част на България, се нареждат и тези от Гоце Делчев.

Общинският съветник от Гоце Делчев Димитър Бояджиев е сигнализирал за проблема Европейския парламент.

„От две години насам пунктът тук за Гърция до Гоце Делчев е затворен и според нас това е нерегламентирано, тъй като отдавна COVID пандемията не оправдава този акт“, смята Бояджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

И докато за леките коли пунктът е затворен изцяло, камионите минават, но само в часовете от 7 до 23 ч.

От МВнР са провели среща с гръцкото посолство по проблема.

Снимка: btvnovinite.bg

„Гръцката страна изрази очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП „Илинден-Екзохи“, както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП „Кулата-Промахон“, като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна“, съобщават от дипломатическото ни ведомство.