По-строги наказания за домашните насилници подготвят от управляващото мнозинство. Само от началото на тази година 22 жени са били убити от своите настоящи или бивши партньори. Това показват данните на организацията Български фонд за жените по случаи, които са станали публично достояние.

Промените в Наказателния кодекс, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане в сряда, въвеждат по-строги наказания. Предвижда се от 15 до 20 години затвор за убийство в условията на домашно насилие. В отделни случаи наказанието може да бъде и доживотен затвор. ГЕРБ се надяват промените да станат факт до края на този месец.    

Заради поредния случай на насилие срещу жена се готви протест, който ще затвори Орлов мост. На 26 ноември, само ден след Международния ден на борба срещу насилието над жените, ключовото кръстовище ще бъде блокирано – в името на слабия пол.

„Когато жените усетят, че говорят с някого, който би ги подкрепил, са по-склонни да се разкрият, ако те видят една враждебност – спират", заяви Надежда Дерменджиева, директор на Българския фонд за жените.

Законодателите са наложили още мерки. От 3 до 10 години ще бъдат наказвани онези, които склоняват своите жертви към самоубийство, а тежката телесна повреда след окончателното приемане на промените, ще бъде от 3 до 15 години затвор.

"Повече дисциплина, повече зачитане на правата на другите хора, защото това е гаранция, че и нашите права ще бъдат зачитани, има неоправдана агресия в много сфери, в училище, на пътя. И опозицията иска промени, на фона на липсата на подкрепа за Истанбулската конвенция. Домашното насилие да стане престъпление от общ характер и да бъде преследвано от прокурор”, коментира Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС.

„Съгласете се, че не може пострадал от домашно насилие сам да води дело срещу човек, с когото живее”, каза Явор Божанков, депутат от БСП за България.

В същото време от Българския фонд за жените казват, че на всеки 2 седмици една българка е убивана.

„От нас зависи, това е нашето послание”, каза Надежда Дерменджиева.