Протест против рестарта на проекта АЕЦ „Белене” се провежда пред парламента днес. Демонстрацията е организирана от „Демократична България”.

Такива недоволства имаше и през изминалите дни. Същевременно хора, които са съгласни с това проектът да стане факт, се събираха на контрапротест, организиран от АБВ.

Снимка: Ладислав Цветков

„Внасяме писмено становище към българските народни представители с всички аргументи, които обосновават това, че този проект е икономически неизгоден, сеизмично и екологично опасен. Няма нищо полезно в този проект”, категоричен беше днес лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. „Призовавам депутатите да докажат, че сме парламентарна република, като отхвърлят предложението на премиера Борисов за възобновяване на корупционния гьол”, допълни той.

Снимка: Ладислав Цветков

Според председателя на „Да, България” Христо Иванов в действията на Борисов се вижда цялостната преориентация на България в източна орбита.

Това, както и фактът, че Борисов де факто изпълнява програмата на БСП, изисква избори, смята Иванов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Честно е Борисов да отиде пред своите избиратели и да им каже: „Аз ще управлявам с Пеевски, аз ще изпълнявам програмата на БСП и ченгетата около Първанов, аз ще сменя орбитата на България и от една европейска страна, която се бори да бъде в ядрото на ЕС, ще я превърна в страна, която отново е сателит на авторитарния режим в Кремъл”, отбеляза лидерът на „Да, България”.

Той също подчерта, че „Белене” няма икономическа, енергийна и финансова обосновка. „Има чудовищна лъжа”, обобщи Христо Иванов.

Тази седмица парламентът ще разгледа евентуалното отпадане на мораториума за изграждането на АЕЦ „Белене”. Управляващите казаха, че има четирима потенциални инвеститори за  строителството на централата.