Протест "против" и "в защита" пред националното радио в София. Поводът - публикация в социалните мрежи на журналиста Петър Волгин относно Народния съд.

"Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд", гласи постът на Волгин във „Фейбсук“.

Потърсихме Волгин за мнението му за Народния съд, издал присъди, определени по-късно със закон като престъпление.

„Има разлика между глагола "разбирам" и глагола "оправдавам". В изречението, което съм написал за Народния съд, няма никъде оправдавам, няма никъде призиви за нов Народен съд. Просто се опитваш да обясниш на хората защо се е стигнало до определено историческо събитие, а то се е стигнало заради исторически събития“, заяви журналистът.

Подписка на фотографа Цветан Томчев поиска Волгин да бъде уволнен от БНР. Това поискаха и хора на протест днес пред общественото радио. По същото време се събраха и хора в подкрепа на Волгин.

"Аз съм журналист от близо 40 години и такова безсрамие, и такава арогантност не помня. Това не е журналист и той никога не може да ми бъде колега. Той просто е един пропагандист и ми е жал за него", заяви Цветан Томчев.

"Тук са се събрали хора, които искат свобода на словото. Няколко депутата от "Демократична България" написаха донос срещу "Политически некоректно" и мен, че, на практика, искат моето уволнение. Уволненията започват с подписки на интелектуалци или на специфични фондации, или на хора от специфични партии", заяви Петър Волгин.

От „Демократична България“ не коментираха.

„Не смятам, че бих могъл да го уволня за нещо подобно. Мисля, че би било опасен прецедент. Да, постът му нарушаваше добрия тон и добрия вкус определено, но това е нещо, което се е случило извън ефира. Уволнение на Петър Волгин за нещо подобно мисля, че би създало опасен прецедент“, заяви генералният директор на БНР Милен Митев.

До сблъсъци на двата протеста не се стигна.