Протестиращи се събраха пред сградата на Министерство на вътрешните работи (МВР) в центъра на София тази вечер, за да поискат оставката на вътрешния министър Младен Маринов.

Причините за исканата оставка на Маринов са две основни – събитията от петък вечер, когато по време на антиправителствения протест в столицата се стигна до сблъсъци и има много сигнали за полицейско насилие върху протестиращи.

Снимка: Ладислав Цветков

Втората причина е заради съботния протест в парк  „Росенец“, когато граждани тръгнаха да „плажуват“ на охраняем плаж, но бяха спрени от представители на жандармерията, а до плажа бяха допуснати симпатизанти на ДПС.

По-рано днес съпредседателите на „Демократична България“  – Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов, обявиха на брифинг, че настояват за оставката на вътрешния министър. Двамата присъстват на протеста пред вътрешното министерстрво.

От полицията днес дадоха брифинг, за да обяснят действията си на протеста в петък вечерта.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев обяви, че Димитър Педев, който се оплака от полицейско насилие и е настанен в "Пирогов", е арестуван в района на Орлов мост за грубо и непристойно поведение от негова страна към друг гражданин и спрямо органите на МВР.  

Той е разпоредил проверка по случая, която ще продължи един месец.