Служители на градския транспорт излязоха на протест. Те настояват в бюджета да има повече пари за увеличение на заплатите им. Според синдикалисти за това са нужни 37 млн. лв. допълнително.

Снимка: bTV

Засега те няма да спират транспорта, но са категорични, че подобна крайна мярка е възможна, ако не бъдат удовлетворени исканията им.

„В момента заплащането на сега започващите работа е много ниско. Освен това има много пенсионери. Ако те използват правото си на пенсия и напуснат, това означава че ще оголим още повече градския транспорт. Липсват не само шофьори, липсват технически персонал, обслужващ и почистващ персонал. По всички нива липсват хора“, каза инж. Александър Шопов, председател на Федерацията на транспортните синдикати.

Снимка: bTV

Работещи в бранша от цялата страна подкрепиха протеста. Служителите на градския транспорт в Бургас излязоха пред автобуси, облепени с протестни плакати в обедната си почивка.

Също днес на среща в столичния автотранспорт работещите поискаха преразглеждане на колективния им трудов договор, повишаване на плащането на нощния труд и на ставка прослужено време.

Голям протест е планиран на 18 декември в София.