БСП събра хиляди на протест, обявен срещу корупцията, мизерията и бедността на 1 май.

Снимка: Ладислав Цветков

Шествието стигна до Министерския съвет с викове „Мафия” и „Промяна”.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестиращите носеха плакати с надписи: "Корупцията ни прави бедни"; "Не ни превръщайте в нация от обслужващ персонал"; "Заплата на хигиенист в Германия - по-висока от учител в България".

Снимка: Ладислав Цветков

Група младежи, облечени в тениски с надпис "Оставка", носеха транспарант: "Работим и сме бедни".

"Борисов, правителство, отивайте си заедно със задкулисието, за да я има България и да живее този народ", призова лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на протеста.

"Те ни искат разделени и на колене. Ние сме изправени, г-н Борисов. Вие искате да ви ръкопляскаме вкъщи пред телевизорите, но ние сме тук, за да протестираме. Ние не сме на колене и не ръкопляскаме по нареждане. Изправени сме, горди българи сме, смели българи сме и сме тук да ви кажем: "Оставка", подчерта тя.  

Снимка: Ладислав Цветков

"Нека да осветим паралелната държава, тъмната страна на управлението. С вас сме, г-н Радев. Този народ ви подкрепя тук. Продължавайте така. Нека да осветим онова лице на управлението, истинското, а не другото, което всеки ден от телевизорите ни убеждава, че държавата цъфти, а народът живее в благоденствие", коментира още Нинова.

"България е на челни позиции по корупция, това е един от основните проблеми в България. Държавният департамент на САЩ в свой доклад казва, че тази корупция е обхванала и високите етажи на властта – по-висок от етаж на властта от Министерския съвет и г-н Бойко Борисов няма, така че ние ще изразим тези позиции пред него", каза по-рано пред bTV депутатът от БСП Стоян Мирчев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той изтъкна също, че у нас една трета от работещите са работещи бедни, които не могат да покрият елементарните си нужди.

"Хората все повече работят по 12-14 часа, тоест вместо да вървим напред в XXI век към доразвиване на тези работнически придобивки, ние вървим назад и наобратно", посочи Мирчев.

По пътя шествието мина по бул. "Дондуков" и спря пред сградата на КЕВР, за да изрази своето несъгласие и срещу продажбата на ЧЕЗ.